VOC-SGS

voc sgs.

Sedert 1943 wordt er jaarlijks een wedstrijd tussen VOC en SGS gespeeld. Na het overlijden op 17 april 1986 van Arie Terwiel, één der meest legendarische cricketers van Nederland, werd deze wedstrijd in 1987 voor het eerste gespeel in het kader van de Arie Terwiel Trofee. In de eerste jaren bestond het VOC-elftal voornamelijk uit oud-eerste elftal spelers. Tegenwoordig is het een elftal van veteranen, aangevuld met senioren. Wellicht is het goed om te vermelden, dat Arie Terwiel in zijn cricket carrière 2115 wickets nam, 6237 runs scoorde en 122 maal een vang deed. Hij was erelid van VOC en de KNCB.

SGS (Still Going Strong) is opgericht in 1929 door een groep van 13 oudere cricketers onder leiding van August J.H. Eijken. Ze verkozen cricket te spelen met oudere leeftijdgenoten, destijds boven de 50 jaar, sinds 2013 verlaagd naar 35 jaar. Met 500 leden is SGS de grootste cricketclub van Nederland, 110 leden spelen actief cricket. De club speelt op terreinen van andere cricketverenigingen.

Op vrijdag 23 juni jl. speelden de twee teams op een zonovergoten VOC-terrein op een door René van Ierschot perfect geprepareerd graswicket inclusief gemillimeterd gras. Een verrassende uitslag. SGS ging in de 35 overs pot batten en kwam tot 238/6 (incl. 31 extra’s). S. Jogia een schitterende 64, M. Muis 42 en D. Awadhpersad 31. Vier VOC bowlers (M. Sparrius, M. Creutzberg, T. Meeusen en R. Kivits) namen 1 wicket. 2 run outs door subliem fielden mogen niet onvermeld blijven. Na een uitgebreide lunch was dit totaal voor VOC een behoorlijke uitdaging. Onder captaincy van Lau van Everdingen werd getracht dit resultaat relaxed te overtreffen. Dat lukte! M. Creutzberg (gelukkig weer terug op de cricketvelden) begon zijn rentree met een fameuze 102, P. Katsberg (jong talent uit VOC 4) 29 en ingevlogen Tom Crab uit Australië maakte er 31. Resultaat 240/8.  Voor SGS namen J.W. Heshusius, F. Smit en M. Muis 2 wickets.

Voor allen duidelijk: een ieder jaar weer leuke wedstrijd met dit keer zéér bijzonder mooi cricket op een toplocatie inclusief topwicket. Umpires Herman Huising en Marc Vermolen mogen niet onvermeld blijven. Hun bezielende leiding speelt al jaren bij deze wedstrijd een belangrijke rol om er nog lang mee door te gaan. Groepsfoto werd gemaakt door Donald Noorhoff en de volgende wedstrijd staat reeds gepland op vrijdag 22 juni 2018!

Robert Mol, René Glijsteen, Arjan Heere (namens VOC)

This entry was posted in Cricket Senioren. Bookmark the permalink.